Over mij

Het afstoffen van de grote geglazuurde boeddhabeelden in het British Museum, Gallery 33.

Mijn naam is Anniek Manshanden. Ik heb de opleiding tot restaurator gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam. Ik heb mijzelf gespecialiseerd in de conservering en restauratie van keramiek, glas, steen en aanverwante materialen zoals gips en emaille.

Voordat ik mij verdiepte in de restauratie heb ik een Bachelor in de Archeologie behaald aan de Universiteit Leiden, met als specialisatie de Prehistorie van het Nabije Oosten. Tijdens deze periode heb ik twee seizoenen mogen werken op de opgraving van Tell Sabi Abyad in Syrië onder leiding van professor Peter Akkermans.

Tijdens de opgraving in Syrië ben ik in contact gekomen met Renske Dooijes, restaurator bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hierna ben ik in 2011 begonnen met de Master opleiding ‘Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed’. Ik heb mijzelf gespecialiseerd in de restauratie van objecten van keramiek, glas en steen. Tijdens de opleiding heb ik samen met medestudenten verschillende projecten uitgevoerd waaronder de restauratie van een Venetiaanse kroonluchter in de Eerste Kamer, een conditiecontrole van de glas in lood collectie van Museum Boijmans van Beuningen en restauratie werk op een opgraving van de Vrije Universiteit in Griekenland. Deze opleiding heb ik afgerond in 2013 met een masterscriptie over ‘Fumed Silica’.

In 2015 heb ik een professioneel doctoraat (PD Res) behaald in de Conservering en Restauratie met een specialisatie in Keramiek, Glas en Steen (UvA). Tijdens deze twee jaar heb ik stage gelopen in het British Museum in Londen, het Musée National de Céramique in Parijs en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daarnaast heb ik ervaring kunnen op doen in privé ateliers in Leiden en Parijs. Ook deed ik onderzoek naar de juiste lijm voor de restauratie van een glassculptuur van de Italiaanse kunstenaar Silvio Vigliaturo.

Sinds 2015 ben ik actief in het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas. Hier organiseer ik onder andere de excursies. Meer informatie over deze vereniging vindt u hier.